Köszöntjük
Sajóvelezd község weboldalán!

Sajóvelezd
Polgármesteri Hivatal
Művelődés Háza
TÁJHÁZ
Damasa-szakadék
Óvoda
Óvoda
 

SAJÓVELEZDI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA

Cím: 3656 Sajóvelezd, Rákóczi út 39.
Telefon: +36-48/433-002
Óvodavezető: Kádár Alexandra
Nyitva tartás: 6.30 - 16.oo

Az óvodát a településen 1954-ben alapították, tehát több mint 50 éve működik. Épülete közel 100 éves, régi úri parasztház, melyhez hatalmas területű, vén diófákkal és fűzfával rendelkező udvar tartozik.


Jelenleg (2020) az óvoda egy csoporttal működik, két óvodapedagógussal és egy szakképzett dajkával.
Az intézményvezető óvodapedagógus nyelv- és beszédfejlesztő diplomával és gyógypedagógusi diplomával is rendelkezik, így az óvoda 2000/ 2001-es nevelési évtől ellátja - teljes integrált nevelés keretén belül - a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését, oktatását is. A pályázati segítséggel kialakított fejlesztő szoba berendezései a sajátos nevelési igényű, valamint a nyelv- és beszédfejlődésben vagy valamely más területen a normál fejlődéshez képest elmaradást mutató gyermekek ellátását, fejlesztését segítik.


Az óvoda programjában évek óta szerepel a néphagyományok őrzése, mely a pedagógiai program elfogadása óta hivatalosan is fontos szerepet tölt be a nevelésben.

Az épület berendezése, környezete is mutatja a Néphagyományőrző Program külső jegyeit:

  • Kapuja faragott palóc kapu
  • A csoportszobában a természetes alapanyagú játékok, eszközök a dominánsak
  • A dekorációk ünnepkörökhöz kapcsolódva változnak
  • Az udvari játékok fából készült, esztétikus, megfelelő funkciójú játékok, melyek pályázati, önkormányzati segítséggel készültek.

Az intézmény Etnikai Programmal, Kisgyermekkori Fejlesztő Programmal, valamint Esélyteremtő Speciális Kisgyermekkori Fejlesztő Programmal is rendelkezik.

A folyamatos önképzés, a szakmai továbbképzéseken való részvétel, a sok sikeres pályázat eredményeként, az egyre nehezedő gazdasági körülmények között működő kistelepülési óvodák között kiemelkedő feltételekkel rendelkező intézményként működik.

Óvoda fejlesztésre beadott pályázatok

2007. évben az óvoda felújítására, akadálymentesítésére, infrastruktúra és eszközfejlesztésre / ÉMOP - 2007 - 4.3.1./ pályázat került beadásra, mely sajnos forráshiány miatt elutasításra került.

Az önkormányzat a 23/2008.(VIII.6.) számú OKM rendeletben meghatározott támogatásra pályázat nyújtott be. Ennek eredménye képen 1.061.000.- Ft támogatásban részesült, amit óvodabútor és egyéni fejlesztést szolgáló speciális felszerelések beszerzésére fordíthatunk.

likeoljon a facebookon
 
eseménynaptár